Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar
09 dec 2020
Regeling beslagvrije voet aangenomen

Verschillende onderdelen noodzakelijk voor de uitvoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet vinden in deze regeling hun nadere uitwerking. Meer specifiek gaat het om:

  • a. de vaststelling van de factor, waarmee de beslagvrije voet dient te worden vermenigvuldigd indien de geëxecuteerde buiten Nederland een vaste woon- of verblijfplaats heeft (zie ook bijlage I van de regeling)

  • b. de vaststelling van de modelmededeling, bedoeld in artikel 475i, tweede lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (zie ook bijlage 2 van de regeling)

  • c. nadere regels, waaronder de aansluit- en gebruiksvoorwaarden, voor de door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geboden ondersteuning, bedoeld in artikel 8 van het Besluit beslagvrije voet (zie ook bijlage 3 van de regeling); en

  • d. het bepalen van de gegevens die het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) verstrekt ten behoeve van het vaststellen van de beslagvrije voet, de aard van de periodieke inkomsten van de schuldenaar en diens eventuele echtgenoot of de identiteit van degene die periodieke betalingen aan de schuldenaar verricht (artikel 475ga, derde lid, van de wet).

De regeling is aangenomen op 25 november jl. en treedt in werking op 1 januari as..

BRONofficielebekendmakingen.nl
09 dec 2020
Kamerbrief voortgang implementatie Wet vereenvoudiging beslagvrije voet en verbreding beslagregister

Hij stelt in de brief het volgende: 'Ik ben verheugd uw Kamer te bevestigen dat de wet per 1 januari 2021 in werking treedt. Ondanks het ook nu nog kritische tijdspad is een aanzienlijk deel van de betrokken organisaties inmiddels ver genoeg gevorderd met de ontwikkeling van de benodigde ICT-voorzieningen en de inrichting van de werkprocessen om vanaf 1 januari 2021 uitvoering te geven aan de wet. '

Conclusie: de wet wordt dus geïmplementeerd per 1 januari en alle stakeholders zijn klaar voor implementatie.
 

Daarnaast is er sprake van een overgangstermijn tot 1 juli 2021. De overgangstermijn geeft de organisaties, die hiertoe een gemotiveerd verzoek hebben ingediend, de bevoegdheid om vanaf 1 januari 2021 gedurende maximaal zes maanden de oude berekeningswijze te hanteren voor de beslagen die worden gelegd in de periode 1 januari 2021 tot 1 juli 2021. Naar het zich nu laat aanzien zal hier een beperkt aantal gemeenten en waterschappen gebruik van maken.

Ook beantwoordde de staatssecretaris vragen van diverse fracties over de implementatie. Hierin schreef hij o.a. het volgende: 'Zoals ik heb aangegeven in voornoemde brief, treedt de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet per 1 januari 2021 in werking. De partijen die een eigen rekentool hebben gebouwd – de Belastingdienst, het UWV en de KBvG/SNG – hebben aangegeven per 1 januari 2021 gereed te zijn om de wet ten uitvoer te brengen. Tezamen nemen zij ongeveer tachtig procent van de beslagen voor hun rekening. In die gevallen zal bij beslagen op periodiek inkomen na 1 januari 2021 de beslagvrije voet op basis van de nieuwe berekeningswijze worden vastgesteld.'

BRONrijksoverheid.nl
09 dec 2020
Wet Wijziging Wsnp in consultatie

Met dit wetsontwerp worden wijzigingen doorgevoerd in de Faillissementswet om te zorgen voor een betere aansluiting tussen het gemeentelijke schuldhulpverleningstraject en de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen (Wsnp). De wijzigingen betreffen een aanpassing van de criteria waaraan de rechter een verzoek tot toelating tot de Wsnp moet toetsen en de introductie van de mogelijkheid voor schuldeisers om hoger beroep in te stellen tegen de toelatingsbeslissing van de rechter. DE KBvG is voornemens op het voorstel te adviseren.

BRONinternetconsultatie.nl
09 dec 2020
Nieuwe Verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake de betekening en de kennisgeving van stukken (2020/1784)

De verordening is aangenomen op 25 november 2020 en is van kracht met ingang van 1 juli 2022.

BRONeur-lex.europa.eu
02 dec 2020
Wet verbetering uitvoerbaarheid toeslagen (35 574) - gewijzigd voorstel van wet: ëenmalige tegemoetkoming niet vatbaar voor beslag

Op grond van het gewijzigde artikel 49g, derde lid van deze wet is de eenmalige tegemoetkoming als bedoeld in artikel 49g, eerste lid, van 750 voor noodzakelijke uitgaven van de belanghebbende of diens partner als gevolg van vertraging bij het vaststellen van een of meer beschikkingen, niet vatbaar voor vervreemding, verpanding, belening of beslag, waaronder begrepen beslag ingevolge faillissement of toepassing van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen. Elk beding dat hiermee strijdt is nietig.

BRONofficielebekendmakingen.nl
02 dec 2020
Brief regering over stand van zaken invordering en inningskosten en opbrengsten belastingsoorten

De staatssecretarissen voor financiën hebben een briefnaar de Tweede Kamer gestuurd om de Kamer te informeren over de stand van zaken met betrekking tot de invordering van belastingen en toeslagen.
 

BRONtweedekamer.nl
02 dec 2020
Kamervragen over BKR-registratie bij de start van schuldhulpverlening

Kamerlid Peters (CDA) heeft kamervragengesteld aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over BKR-registratie bij de start van schuldhulpverlening. Hij vraagt o.a. of er bij de start van een schuldhulpverleningstraject en
ook als het alleen om budgetcoaching gaat, een BKR-registratie zou moeten plaatsvinden en wat het doel van deze maatregel is. Peters is bang dat een verplichte BKR-registratie een belemmering vormt om een verzoek om schuldhulpverlening te doen en haaks staat op het doel om via vroegsignalering meer mensen te bereiken en problematische schulden te voorkomen.

 

BRONtweedekamer.nl
02 dec 2020
Motie van het lid Van Nispen over het opzetten van een wijkplaats voor togadragers

Er moet een plek komen waar advocaten en andere togadragers die ernstig zijn bedreigd, op adem kunnen komen. Dit stelt de SP voor in een motie die in samenspraak met de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) is opgesteld.  Volgens Raffi van den Berg, algemeen secretaris van de NOvA, kunnen andere beroepsgroepen die met bedreiging te maken krijgen, zoals deurwaarders, journalisten en notarissen, contact opnemen met de NOvA over de wijkplaats, zo geeft zij aan in een artikel op de website van de orde.

BRONtweedekamer.nl
25 nov 2020
Begrotingsbehandeling SZW

Minister Koolmees en staatssecretaris Van 't Wout zonden de Tweede Kamer de antwoorden​ van meer feitelijke aard die bij de begrotingsbehandeling SZW zijn gesteld. Hierin worden o.a. de volgende vragen beantwoord:
- Wat is er mogelijk in de timing van de invoer van verhoging van tarieven van
deurwaarders?
- Er moet een betere samenwerking komen tussen deurwaarders en schuldhulpverleners. Kan de staatssecretaris stimuleren dat meer deurwaarders het convenant met NVVK ondertekenen?

Tijdens de begrotingsbehandleing zijn een aantal moties ingediend. Een van de aangenomen moties is de motie van mevrouw Van Beukering-Huijbregts (D66) over maatschappelijk verantwoorde incasso en deurwaardersactiviteiten. Nu de motie is aangenomen zal de regering naar het huidige stelsel van maatschappelijk verantwoorde incasso en deurwaardersactiviteiten kijken en na consultatie van partijen als de KBvG, de NVVK, het Nibud en het lectoraat armoede en schulden verbeteringen in kaart brengen,

BRONtweedekamer.nl
schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen