Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet is op 1 januari 2021 in werking getreden. De nieuwe, vereenvoudigde beslagvrije voet zorgt voor een betrouwbare berekening van de beslagvrije voet en dus voor een betere bescherming voor de schuldenaar. Gerechtsdeurwaarders en ketenpartners werkten hierbij intensief samen.

Van preadvies naar wet
Dat begon allemaal in 2014 met ons preadvies aan de staatssecretaris van Sociale zaken en Werkgelegenheid. Daarin signaleerde de KBvG de problemen met de berekening van de beslagvrije voet in de praktijk. We stelden voor om de berekening te automatiseren en het proces voor de schuldenaar te vereenvoudigen. Het ministerie van SZW integreerde onze voorstellen in een nieuwe wet en nam de implementatie op zich als onderdeel van de Brede Schuldenaanpak. Carsten Herstel (Directeur-generaal, ministerie SZW): “Door het initiatief van de gerechtsdeurwaarders, kunnen we nu de beslagvrije voet implementeren.” 

Meer informatie voor professionals
Als initiatiefnemer van de wet, heeft de KBvG uitgebreid voorlichtingsmateriaal over de nieuwe beslagvrije voet beschikbaar, voor burgers en voor professionals die met de nieuwe beslagvrije voet gaan werken. Op deze pagina vindt u een overzicht van de materialen die u kunt downloaden en direct kunt gebruiken in uw werk.

Wil je weten welke zaken er zijn gewijzigd met de komst van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, lees dan hier verder. 
Wil je weten hoeveel jouw beslagvrije voet bedraagt, lees dan hier verder. 

Antwoorden op de meestgestelde vragen van burgers over de beslagvrije voet

download
Dossier 'De nieuwe, vereenvoudigde, beslagvrije voet'
download
Infographic vBVV voor burgers
download
Infographic vBVV voor experts
download
Preadvies Naar een nieuwe beslagvrije voet
download
Processchema berekening vBVV
download
Processchema coördinerend gerechtsdeurwaarder
download
Inzageverzoeken rekenmodule
download
download
Wet- en regelgeving
download
Werkprocessen en Vraag & Antwoord
download
Modellen
download
Handouts
schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen