Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
Position paper Gaslicht.com t.b.v. rondetafelgesprek Betaalbaarheid van energie voor huishoudens d.d. 14 september 2022.
Vraag 11: Er zijn ouders van wie de pauzeknop op publieke en private schulden is vervallen en bij wie er toch weer deurwaarders op de stoep staan. Herkent u dit signaal?
Antwoord 11: Gerechtsdeurwaarders mogen tijdens het jaar van de pauzeknop geen gerechtelijke vonnissen uitvoeren om op die manier beslag te leggen op gevorderde gelden. Het is van belang dat ouders voor het vervallen van de wettelijke pauzering hun private schulden bij SBN indienen. Na een jaar vervalt de wettelijke pauzering en kunnen schuldeisers en deurwaarders weer incassomaatregelen nemen. Door het tijdig indienen van hun private schulden kunnen gedupeerden van deze schulden af komen en voorkomen dat gerechtsdeurwaarders op de stoep staan. Voor acute situaties is een noodprocedure. In de 11e VGR is gemeld dat tot en met het tweede kwartaal van dit jaar er negen keer gebruik is gemaakt van de noodprocedure, waarbij in alle gevallen de beslaglegging of uithuiszetting naar ons weten is voorkomen. Het kan voorkomen dat ouders na de peildatum nieuwe schulden gemaakt hebben die buiten het bereik van de schuldenregeling vallen en waarvoor een deurwaarder zich na het aflopen van het moratorium meldt bij de ouder. Ondanks de inspanningen van branchevereniging en individuele deurwaarders is het denkbaar dat in individuele gevallen een deurwaarder zich onnodig bij een ouder meldt voor een onder de regeling vallende schuld. Er wordt met alle betrokken partijen – zoals de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), SBN en de VNG – nauw samengewerkt in de bovengenoemde noodprocedure om beslaglegging en uithuiszetting te voorkomen. Deze situatie wordt voortdurend gemonitord.
Op 19 mei jl. heeft de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen gevraagd om een reactie op een brief van de Landelijke Armoedecoalitie (LA) aan de Kamer met betrekking tot inflatie. Met deze brief geeft de Minister invulling aan uw verzoek. In de brief vraagt de LA aandacht voor de hoge inflatie die tot schrijnende situaties leidt. De LA signaleert dat de groep mensen die niet rond kan komen steeds groter wordt en pleit voor stevige en structurele maatrelen om zo invulling te geven aan het begrip bestaanszekerheid. Hiertoe doet de LA een aantal concrete voorstellen.
Aan verschuldigde kinderalimentatie is op dit moment geen hogere rang (preferentie) toegekend. Dit heeft tot gevolg dat de kinderalimentatieschuld een concurrente schuld is die op gelijke voet staat met andere concurrente schulden en schulden met een hogere rang voor zich moet dulden. Hoe groter de totale schuldenlast is, des te minder overblijft voor de betaling van de (achterstallige) kinderalimentatie. Hierdoor kunnen schrijnende situaties ontstaan voor kinderen. Het is dan ook in het (financiële) belang van het kind om aan de verschuldigde kinderalimentatie preferentie toe te kennen. De KBvG is voornemens om met een paar technische opmerkingen op de consultatie te reageren.
De Minister voor Klimaat en Energie Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat beantwoorden vragen van het kamerlid Omtzigt over 'het gebruik van Energie en de plek waar de miljardenwinsten terecht komen, terwijl de Nederlandse huishoudens in Energie-armoede vervallen' (2022Z15548)
GroenLinks en Partij van de Arbeid willen de energierekening van huishoudens maximeren door een prijsplafond vast te leggen. De partijen willen tot een gebruik van 1500 kuub gas en 3300 kwh de prijs vastleggen op het niveau van januari 2022 en gezinnen op die manier beschermen tegen de instabiliteit van de markt. Dit kan voor een gemiddeld huishouden honderden euro’s per maand schelen.
Het lid Omtzigt vraagt of de Belastingdienst en Toeslagen zich in alle gevallen aan de beslagvrije voet houden, met daarbij een motivering. Het kabinet reageert dat de systemen zijn aangepast in verband met de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet zodat in de genoemde invorderingsprocessen proactief en geautomatiseerd rekening wordt gehouden met de (vereenvoudigde) beslagvrije voet. Na signalen van de Nationale Ombudsman en de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden is vastgesteld dat de beslagvrije voet niet gehanteerd werd bij verrekeningen met toeslagvoorschotten die automatisch gestart werden als wijze van afbetaling in het kader van de standaardbetalingsregeling. Deze automatische verrekening is stopgezet. Toeslagen onderzoekt de uitvoeringstechnische mogelijkheden om verrekeningen in het kader van de standaardbetalingsregeling zo in te richten dat de beslagvrije voet wordt gehanteerd.
Met onder meer de volgende wijzigingen:
Na artikel 4 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende: Artikel 4a 1. De gerechtsdeurwaarder aan wie de gerechtelijke of buitengerechtelijke stukken ter betekening of kennisgeving worden verzonden, wordt aangewezen als de autoriteit waarbij verzendende instanties als bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de verordening verzoeken kunnen indienen overeenkomstig artikel 7 van de verordening tot het achterhalen van het adres van de persoon aan wie betekening of kennisgeving in Nederland moet worden gedaan. De deurwaarder kan een voorschot in rekening brengen voor de kosten van de betekening, alvorens de bijstand te verlenen.
Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd: 1. In het eerste lid wordt 'artikel 11' vervangen door 'artikel 15' en wordt '€ 65' vervangen door '€ 125'. 2. In het tweede lid wordt "Onze Minister van Justitie" vervangen door "Onze Minister voor Rechtsbescherming" en wordt de zinsnede "vanaf de datum van van toepassing worden van de verordening" vervangen door "vanaf 1 juli 2022".
36 152 Uitvoering van de Verordening (EU) van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2020 inzake de betekening en de kennisgeving in de lidstaten van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken in burgerlijke of in handelszaken (de betekening en de kennisgeving van stukken) nr. 2020/1784 (PbEU 2020, L 405/40) (Uitvoeringswet Betekeningsverordening)
Gebleken is dat per abuis een verkeerde versie van het wetsvoorstel Uitvoeringswet Betekeningsverordening bij de Tweede Kamer is ingediend. Voorgesteld wordt om dit door middel van een nota van wijziging te herstellen en de Kamer hierover te informeren.