Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
Vragen van het lid Kat (D66) aan de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen over het artikel Jamal Oulel zet met zijn fintech Socialdebt incassobureaus buitenspel.
Het tijdstip van verval van de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid, artikel 1 van de Verzamelspoedwet COVID-19 en de Tweede Verzamelspoedwet COVID-19 worden vastgesteld op 1 oktober 2022.
Bijlage Aanpak geldzorgen, armoede en schulden
De nieuwe wet maakt de invoering van genormeerde huren mogelijk. Invoering van genormeerde huren, baseert de huurtoeslag alleen nog op het inkomen. Hiermee is de huurtoeslag niet meer afhankelijk van de daadwerkelijke huurprijs en gesubsidieerde servicekosten. De hervorming van de huurtoeslag houdt eveneens de afschaffing in van de algemene maximum huurgrens. Ook wordt de leeftijdsgrens verlaagd van 23 naar 21 jaar. Door deze maatregelen komen 136 duizend nieuwe huishoudens in aanmerking voor huurtoeslag. De KBvG monitort wat de gevolgens van de voorgestelde wijzigingen zullen zijn voor de berekening van de beslagvrije voet.
Alle leden van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid wordt gevraagd hun inbreng voor het verslag aan te leveren uiterlijk donderdag 15 september 2022
Opgesteld door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
In dit advies constateert de RvS dat schulden niet langer een individueel probleem van verkwisting of financieel wanbeheer zijn. Problematische schulden zijn een symptoom van het feit dat steeds meer mensen moeite hebben met rondkomen en niet mee kunnen komen in de samenleving. Complexe regelgeving in combinatie met een toenemende bestaansonzekerheid, waarbij het inkomen structureel ontoereikend is voor het betalen van normale vaste lasten, zoals huur, energie, levensonderhoud en zorg, draagt hieraan bij. De Raad roept op tot een nationale saneringsopgave, met naast inspanningen voor het voorkomen en verhelpen van schulden, een focus op het verbeteren van (volks)gezondheid en welzijn en het (direct en indirect) voorkomen van zorggebruik.
Het gaat in dit onderzoek om de (uitvoering van) de wet- en regelgeving en beleid binnen wetten uitgevoerd door het UWV te weten de WW, Ziektewet, WIA, WAO, Wajong, WAZO, ZEZ, Toeslagenwet en IOW, de Participatiewet, en de Banenafspraak. Met deze scope ligt de nadruk in het onderzoek sterk op wetten en regelingen uitgevoerd door UWV. Daarnaast heeft het onderzoek betrekking op een beperkt deel van de gehele keten rondom het persoonsgebonden budget (pgb); de uitbetaling van het pgb door de SVB.
Kamerbrief van 8 juli 2022.