Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
Dit wetsvoorstel wijzigt Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek (ook BES) in verband met het toekennen van preferentie aan de vorderingen betreffende de verschuldigde uitkeringen van kinderalimentatie.
Het Nibud doet al sinds 2009 onderzoek naar de financiële positie van mbo-, hbo- en wostudenten. Hiermee bieden we inzicht in de financiële situatie, het financiële gedrag en de financiële keuzes van deze studenten. Het Nibud vindt het belangrijk dat jongeren kunnen opgroeien zonder financiële problemen. Wanneer jongeren al vroeg met financiële problemen te maken krijgen, heeft dat een negatieve impact op hun leven. De studietijd is daarbij een belangrijke periode.
In de motie wordt de regering verzocht de eventuele verlaging van de ophogingenpercentages bij Wahv-boetes te betrekken bij de voorjaarsnota en de kosten hiervoor te dekken binnen de resterende middelen van de envelop ‘Groepen in de knel’. De staatssecretaris Rechtsbescherming heeft toegezegd deze motie schriftelijk te appreciëren.
De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid hebben op 17 oktober 2024 overleg gevoerd over Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting.
De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid heeft op 23 oktober 2024 overleg gevoerd met de heer Struycken, staatssecretaris Rechtsbescherming, over: Rechtsstaat en Rechtsorde waarin civielrechtelijke onderwerpen werden behandeld.
De Inspectie belastingen, toeslagen en douane is mede opgericht
naar aanleiding van de kinderopvangtoeslagaffaire en de Fraude
Signalering Voorziening (FSV), waarmee de Belastingdienst werkte.
We zien het als onze taak om te volgen hoe de schade die burgers
hebben geleden door de kinderopvangtoeslagaffaire en door hun
registratie in de Fraude Signalering Voorziening (FSV-registratie)
wordt hersteld.
Minister Van Hijum (SZW) informeert de Tweede Kamer over de hervormingsagenda inkomensondersteuning. In deze agenda staan de plannen van het kabinet om de sociale zekerheid, toeslagen en inkomstenbelasting te hervormen.
Dit is het Meerjarig Informatieplan van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het plan heeft betrekking op de maatschappelijke opgaven van SZW en de rol die digitalisering daarbij speelt. In het Regeerprogramma is het Nationaal programma Armoede en Schulden aangekondigd. Daarom wordt momenteel gewerkt aan een Vorderingenoverzicht Rijk, om mensen via één kanaal een simpel digitaal inzicht en overzicht te geven van hun betalingsverplichtingen aan de rijksoverheid. Verder wordt gekeken hoe digitale infrastructuur beter kan aansluiten op de behoefte van mensen, en daardoor schuldhulpverlening kan versnellen en verbeteren, zie pagina 6 van het plan.
Dit wetsvoorstel maakt onderdeel uit van het pakket Belastingplan 2025. Dit wetsvoorstel wijzigt de Wet verlaging eigen bijdrage huurtoeslag, de Wet op de huurtoeslag en enkele andere wetten. Met dit voorstel wil de minister de regels voor huurtoeslag vereenvoudigen en begrijpelijker maken. Artikel VI van het voorstel wijzigt artikel 475da van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering waamee de samenloop met de beslagvrije voetregeling is ondervangen.
Vraag (9): Welke subsidies vallen onder het subsidiebudget overig?
Antwoord: Uit het subsidiebudget overig wordt een breed scala aan subsidies betaald. De drie belangrijkste zijn:
De subsidie voor de groene boa’s. Dit betreft een tegemoetkoming in kosten die publieke en particuliere werkgevers van groene boa’s in loondienst en vrijwillige groene boa’s voor hen maken, zoals loonkosten en werk-gerelateerde uitrusting- en opleidingen.
De subsidie in het kader van weerbaarheid juridische beroepen aan de NOvA en de KBVG. Het doel hiervan is het tegengaan van ondermijning in het publieke domein.
De subsidies in het kader van e-Justice BBV aan de uitvoerende organisaties, zoals de KBVG.