Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
en de fr
Inloggen
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

Geen dag in de werkweek van een gerechtsdeurwaarder is hetzelfde. En sommige beslagleggingen staan extra in het geheugen gegrift. Zoals het bezoek van gerechtsdeurwaarder Stefano Nocco (Buik & Van der Horst Gerechtsdeurwaarders) aan een fabriek waar buitenlands zoetwaar wordt geproduceerd. Hij werd ingeschakeld door de Inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie), om gezamenlijk een beslag en hercontrole uit te voeren. Er was chaos en paniek, maar het liep - door adequaat optreden - goed af.

Het bedrijf had meerdere boetes openstaan omdat er vreemdelingen zonder benodigde tewerkstellingsvergunning en onder barre omstandigheden werkten. Ook woonde een familie die in de fabriek werkte met veel mensen in een klein huis op het terrein van de fabriek.

Colonne, kluis, brand
“Op een zomerse vrijdagavond om 21.00 uur reden we na de briefing van de Inspectie mee in een colonne van vijftien auto’s naar de fabriek”, weet Nocco zich nog goed te herinneren. De colonne bestond uit diverse arbeidsinspecteurs, een cameraploeg,  de (vreemdelingen)politie en een slotenmaker.
Direct na de inval werd van alle aanwezigen de identiteit gecontroleerd. “Er heerste paniek in de fabriek, want er waren op dat moment wederom vreemdelingen zonder vergunning aan het werk.” In het kantoor van de bakkerij stond een grote kluis die de eigenaren niet wilden openen. “Dus regelde ik dat de slotenmaker de kluis open zou breken. In de consternatie waren de werknemers vergeten om één van de ovens uit te zetten. De oven vloog in brand, dus kon ook nog de brandweer opgetrommeld worden”, blikt Nocco terug. Kortom: chaos en paniek.

Geld op de achterbank
Uiteindelijk ging de kluis open; een grote groep mensen had zich inmiddels om de slotenmaker heen verzameld en de camera draaide. In de kluis werden stapels briefgeld aangetroffen. “Dat geld wilde de eigenaar in eerste instantie niet afgeven. Een goed gesprek helpt dan ook niet meer, dus hebben we gewoon doorgepakt en het geld in beslag genomen. Om 02.00 uur reden mijn collega en ik met kleine oogjes eindelijk terug naar kantoor, met een grote zak geld op de achterbank.”

Stressvol
De situatie deed iets met Nocco. “In eerste instantie probeer je een oplossingsgericht gesprek te voeren, maar al gauw realiseer je je dat niet werkt. Dan stopt het gesprek en doe je gewoon je werk. Vergeet niet dat je op dat moment de leiding hebt over de hele operatie; je moet alles in de gaten houden. Dat is niet altijd makkelijk. Het was stressvol", erkent Nocco: “Gelukkig hebben de politie en de inspectie ook ontzettend veel ervaring en doe je het uiteindelijk samen.“

Door adequaat en kordaat handelen heeft Nocco samen met de inspectie en politie de beslaglegging in goede banen weten te leiden. Deze bijzondere avond gaat volgens hem ook verder dan alleen goed en kwaad en mensen die moedwillig regels aan hun laars lappen. “Het gaat erover hoe wij als gerechtsdeurwaarders worden ingezet om boetes van de overheid te innen en hoe wij ervoor zorgen dat mensen zich aan de regels houden. Zowel juridisch als maatschappelijk vervullen gerechtsdeurwaarders daarin een ontzettend belangrijke rol. Als essentieel onderdeel van de rechtsstaat is ons ambt noodzakelijk voor de bescherming van rechten en onmisbaar voor economisch vertrouwen en een goed investeringsklimaat. Wij zijn, zeggen mijn collega’s en ik wij wel eens, de motor van de economie.”

schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen