Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

Van 6 tot en met12 september is het de Week van Lezen en Schrijven, en op woensdag 8 september vindt de Internationale Dag tegen Ongeletterdheid plaats. Gerechtsdeurwaarders zijn al lange tijd bezig met begrijpelijk communiceren. Ze hebben onderzoek verricht waaruit blijkt dat 50% van de mensen waarmee ze communiceren laagtalig is. Voor die mensen is lezen en schrijven moeilijk, en het juridisch jargon dat gerechtsdeurwaarders gewend zijn te gebruiken is voor hen zo mogelijk nog onbegrijpelijker.

Communiceren is belangrijkste taak van de gerechtsdeurwaarder. Een dagvaarding is niet alleen een oproeping voor de rechter: het doel is vooral dat de ontvanger de inhoud begrijpt. Kan snappen wat de eis is, hoe de procedure verloopt en goed geïnformeerd kan kiezen wat het beste is. Dat geldt voor onder andere exploten. Begrijpelijke exploten zijn effectiever, zorgen dat we meer kunnen oplossen en voorkomen schuldescalatie.

Onlangs hebben rechters samen met onder meer gerechtsdeurwaarders een begrijpelijkere dagvaarding ontwikkeld. Die wordt nu voorzien van feedback door de diverse partijen die met dagvaardingen werken. Na verdere aanvulling en aanscherping zal deze modeldagvaarding gebruiksklaar zijn. Zo’n begrijpelijk exploot is keuzes maken. Het moet aan alle wettelijke eisen voldoen, waarbij leesbaarheid en wettelijke eisen elkaar soms in de weg lijken te staan. Samenwerking met ervaringsdeskundigen van de stichting ABC en/of Lezen en schrijven helpt goede keuzes te maken. Zij kunnen helpen om een begrijpelijkere brief en exploot te maken.

Mijn oproep zal duidelijk zijn: communiceer je begrijpelijk dan los je meer op! Toets je communicatie met ervaringsdeskundigen dan wordt die effectiever!

schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen