Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
Met dit wetsontwerp worden wijzigingen doorgevoerd in de Faillissementswet om te zorgen voor een betere aansluiting tussen het gemeentelijke schuldhulpverleningstraject en de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen (Wsnp). De wijzigingen betreffen een aanpassing van de criteria waaraan de rechter een verzoek tot toelating tot de Wsnp moet toetsen en de introductie van de mogelijkheid voor schuldeisers om hoger beroep in te stellen tegen de toelatingsbeslissing van de rechter. DE KBvG is voornemens op het voorstel te adviseren.
De verordening is aangenomen op 25 november 2020 en is van kracht met ingang van 1 juli 2022.
Op grond van het gewijzigde artikel 49g, derde lid van deze wet is de eenmalige tegemoetkoming als bedoeld in artikel 49g, eerste lid, van € 750 voor noodzakelijke uitgaven van de belanghebbende of diens partner als gevolg van vertraging bij het vaststellen van een of meer beschikkingen, niet vatbaar voor vervreemding, verpanding, belening of beslag, waaronder begrepen beslag ingevolge faillissement of toepassing van de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen. Elk beding dat hiermee strijdt is nietig.
De staatssecretarissen voor financiën hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd om de Kamer te informeren over de stand van zaken met betrekking tot de invordering van belastingen en toeslagen.
Kamerlid Peters (CDA) heeft kamervragengesteld aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over BKR-registratie bij de start van schuldhulpverlening. Hij vraagt o.a. of er bij de start van een schuldhulpverleningstraject en
ook als het alleen om budgetcoaching gaat, een BKR-registratie zou moeten plaatsvinden en wat het doel van deze maatregel is. Peters is bang dat een verplichte BKR-registratie een belemmering vormt om een verzoek om schuldhulpverlening te doen en haaks staat op het doel om via vroegsignalering meer mensen te bereiken en problematische schulden te voorkomen.
Er moet een plek komen waar advocaten en andere togadragers die ernstig zijn bedreigd, op adem kunnen komen. Dit stelt de SP voor in een motie die in samenspraak met de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) is opgesteld. Volgens Raffi van den Berg, algemeen secretaris van de NOvA, kunnen andere beroepsgroepen die met bedreiging te maken krijgen, zoals deurwaarders, journalisten en notarissen, contact opnemen met de NOvA over de wijkplaats, zo geeft zij aan in een artikel op de website van de orde.
Minister Koolmees en staatssecretaris Van 't Wout zonden de Tweede Kamer de antwoorden van meer feitelijke aard die bij de begrotingsbehandeling SZW zijn gesteld. Hierin worden o.a. de volgende vragen beantwoord:
- Wat is er mogelijk in de timing van de invoer van verhoging van tarieven van
deurwaarders?
- Er moet een betere samenwerking komen tussen deurwaarders en schuldhulpverleners. Kan de staatssecretaris stimuleren dat meer deurwaarders het convenant met NVVK ondertekenen?
Tijdens de begrotingsbehandleing zijn een aantal moties ingediend. Een van de aangenomen moties is de motie van mevrouw Van Beukering-Huijbregts (D66) over maatschappelijk verantwoorde incasso en deurwaardersactiviteiten. Nu de motie is aangenomen zal de regering naar het huidige stelsel van maatschappelijk verantwoorde incasso en deurwaardersactiviteiten kijken en na consultatie van partijen als de KBvG, de NVVK, het Nibud en het lectoraat armoede en schulden verbeteringen in kaart brengen,
Minister Dekker en Grapperhaus reageren op de notitie “Grip op de draaideurfraudeur bij faillissementen”, die door de leden Van Dam (CDA) en Van Nispen (SP) voor de zomer werd opgesteld. In de reactie gaan de minister o.a. in op de veiligheid van gerechtsdeurwaarders en curatoren.
Woensdag 25 november en donderdag 26 november 2020 wordt de begroting 2021 van Justitie en Veiligheid behandeld door de Tweede Kamer.
Minister Dekker (Rechtsbescherming), minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel en Migratie) hebben diverse vragen over de J&V begroting schriftelijk beantwoord. Hierin zijn vragen gesteld over o.a. griffierechten.