Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar
13 apr 2022
ECLI:NL:TGDKG:2022:49

Het was te verkiezen geweest als de gerechtsdeurwaarder zijn opdrachtgever had aangeraden om het voorstel van klager tot verrekening te volgen. De gemachtigde van de gerechtsdeurwaarder heeft ter zitting ook verklaard dat dit beter zou zijn geweest, omdat zijn opdrachtgever dan mogelijk eerder met verrekening akkoord zou zijn gegaan.

BRONtuchtrecht.overheid.nl
13 apr 2022
ECLI:NL:TGDKG:2022:48

Beslissing op verzet. Door de executoriale titel ten uitvoer te leggen, ondanks het feit dat daaraan voorafgaand eigenbeslag is gelegd, is niet tuchtrechtelijk verwijtbaar.  In dat verband merkt de kamer op dat de gerechtsdeurwaarder de onder het beslag ontvangen gelden niet heeft doorgestort naar zijn opdrachtgever, in verband met de aanspraken die klaagster op die gelden maakte. Aldus heeft de gerechtsdeurwaarder de afwegingen gemaakt die van een zorgvuldig handelend gerechtsdeurwaarder mogen worden verwacht en hij heeft klaagster ook op de hoogte gesteld van die afwegingen. De oorspronkelijke beslissing blijft in stand.

BRONtuchtrecht.overheid.nl
13 apr 2022
ECLI:NL:TGDKG:2022:47

Velgen en banden zijn een wezenlijk bestanddeel van een auto. Op grond van het bepaalde in artikel 5:14 van het Burgerlijk Wetboek (BW) wordt een roerende zaak, in dit geval de velgen en banden, eigendom van de eigenaar van de hoofdzaak wanneer de roerende zaak een bestanddeel wordt van de hoofdzaak, in dit geval de auto. Dat de velgen en banden eigendom waren van een klant van de [..] maakt dat niet anders. Dit betekent dat de gerechtsdeurwaarder niet gehouden was de velgen en banden te laten verwisselen, zeker niet met velgen en banden met een andere waarde dan de betreffende velgen en banden.

BRONtuchtrecht.overheid.nl
13 apr 2022
ECLI:NL:TGDKG:2022:46

Beslissing op verzet, oorspronkelijke beslissing blijft in stand, de gerechtsdeurwaarder heeft niet tuchtrechtelijk laakbaar gehandeld door de vordering te innen.

BRONtuchtrecht.overheid.nl
06 apr 2022
ECLI:NL:TGDKG:2022:45

De gerechtsdeurwaarders hebben in de periode 2016-2019 in een flink aantal dossiers meerdere bankbeslagen tegelijk gelegd, zonder gerechtvaardigd vermoeden dat de debiteur bij de betreffende banken een rekening had. De kamer merkt op dat het gerechtshof eerder in 2014 aan de gerechtsdeurwaarders een schorsing heeft opgelegd van vijf respectievelijk twee maanden, omdat structureel en in een groot aantal dossiers direct bij aanvang van de executie, vrijwel gelijktijdig, telkens onder twee banken beslag was gelegd. De kamer moet vaststellen dat na deze uitspraak de gerechtsdeurwaarders hun werkwijze op dit punt blijkbaar niet hebben veranderd, maar ermee zijn doorgegaan.   De gerechtsdeurwaarders hebben ten onrechte in de berekening van de liquiditeits- en solvabiliteitscijfers de vorderingen van hun praktijkvennootschap op de aandeelhouders meegenomen. De gerechtsdeurwaarders hebben nog aangevoerd dat de liquiditeitsratio ruim boven de norm ligt als de (latente) BTW-schuld over de mutatie van het onderhanden werk niet, zoals steeds is gedaan, wordt opgenomen in de rubriek ‘kortlopende schulden’ maar wordt geschaard onder de rubriek ‘schulden op lange termijn’. Dit verweer is echter onvoldoende onderbouwd.  De gerechtsdeurwaarders hebben in de periode 2016-2019 een zeer groot gedeelte van de derdenbeslagen niet tijdig overbetekend. Ook in de periode vóór 2016 was sprake van veelvuldig en structureel te laat overbetekenen, zoals is vastgesteld in de eerder aangehaalde uitspraak van het gerechtshof. De in 2014 door het hof gelaakte handelwijze is nog een aantal jaren voortgezet, om pas in 2020 te worden aangepast.De gerechtsdeurwaarders hebben in strijd met de Bestuursregel geen volledige financiële dekking aangehouden voor out of pocket-kosten.De gerechtsdeurwaarders hebben in de periode 2016-2019 beslagen gelegd zonder het DBR te raadplegen.Bovenstaande klachtonderdelen zijn gegrond. Gelet op de ernst van het vastgestelde tuchtrechtelijk verwijtbare handelen, waarbij wordt betrokken dat voor een deel sprake is van voortzetting of herhaling van handelen dat al in 2014 zwaar is bestraft, kan naar het oordeel van de kamer niet worden volstaan met een lichtere maatregel dan die van schorsing. Alles afwegende, acht de kamer een schorsing voor de maximale duur van een jaar passend en geboden.

BRONtuchtrecht.overheid.nl
06 apr 2022
ECLI:NL:TGDKG:2022:44

De kamer overweegt dat het geschil betreffende de facturatie niet het tuchtrecht raakt, maar een civielrechtelijke kwestie betreft. Het is niet tuchtrechtelijk laakbaar dat de gerechtsdeurwaarder niet heeft gewacht met het verrekenen van facturen totdat is beslist in de civiele procedure. Klacht ongegrond.

BRONtuchtrecht.overheid.nl
06 apr 2022
ECLI:NL:TGDKG:2022:43

Klager beklaagt zich erover dat de gerechtsdeurwaarder de beslagvrije voet niet met terugwerkende kracht toepast en de sinds het beslag teveel geïnde gelden niet terugstort. Klacht ongegrond.

BRONtuchtrecht.overheid.nl
06 apr 2022
ECLI:NL:TGDKG:2022:42

Beslissing op verzet. Klaagster beklaagt zich over het betekenen van een exploot, betwist de vordering en stelt dat sprake is van disproportionele kosten. De kamer is het met de beslissing van de voorzitter eens en verklaart het verzet ongegrond.

BRONtuchtrecht.overheid.nl
06 apr 2022
ECLI:NL:TGDKG:2022:41

Beslissing op verzet. Meerdere klachtonderdelen. De kamer is het met de beslissing van de voorzitter eens en verklaart het verzet ongegrond en gedeeltelijk niet-ontvankelijk.

BRONtuchtrecht.overheid.nl
06 apr 2022
ECLI:NL:TGDKG:2022:40

Beslissing op verzet. Meerdere klachtonderdelen. De kamer is het met de beslissing van voorzitter eens en verklaart het verzet ongegrond en gedeeltelijk niet-ontvankelijk.

BRONtuchtrecht.overheid.nl
schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen