Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
Op 1 januari 2021 is een wetswijziging in werking getreden voor de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). De Wgs regelt dat mensen met (dreigende) problematische schulden bij gemeenten terecht kunnen voor onder meer advies, schuldbemiddeling of een saneringskrediet.
De wetswijziging geeft meer duidelijkheid over wat wel en niet mag bij de gegevensverwerking voor vroegsignalering van (dreigende) problematische schulden en voor het besluit over toegang tot schuldhulpverlening en het plan van aanpak hiervoor. In het nieuwe Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening (hierna: Besluit) is nader uitgewerkt welke gegevens mogen worden verwerkt voor deze doelen.
Om aandacht te vragen voor een aantal belangrijke veranderingen in de Wgs, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) deze handreiking opgesteld voor gemeenten en professionals.
Brief van de minister voor Rechtsbescherming.
Appreciatie van de amendementen van het lid Kat over een latere datum voor beëindiging van msnp- en wsnp-trajecten (Kamerstuk 36352-20) en over gelijke toegang tot het loket al betaalde schulden voor ex-partners (Kamerstuk 36352-21)
Rapportage aan de Minister van Financiën Juni 2023.
Cahier 2023-5 van het WODC. De reeks Cahier omvat de rapporten van onderzoek dat door en in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum is verricht. Opname in de reeks betekent niet dat de inhoud van de rapporten het standpunt van de Minister van Justitie en Veiligheid weergeeft.
Amendement van het lid Kat over het laten vervallen van de preprocessuele bewijs- en informatieverzamelingsplicht en het behouden van de mogelijkheid om voorlopige bewijsverrichtingen te verzoeken tijdens een aanhangig geding.
Antwoord op vragen van het lid Kat over het onderzoek ‘Betalingsregelingen bij uitvoeringsorganisaties van het Rijk’
Om goed zicht te hebben op de voortgang van de aanpak Geldzorgen, Armoede en Schulden is deze landelijke monitor ontwikkeld. De monitor moet ons helpen om (1) inzicht te krijgen in de aard van de problematiek en hoe deze zich ontwikkelt. Hiermee moet de monitor bijvoorbeeld antwoord geven op vragen als ‘waar in Nederland zien we veel armoede?’, of ‘hoe ontwikkelt de hoogte van de schuld van mensen met problematische schulden zich?’.
Pagina 23: De minister voor Rechtsbescherming heeft de Tweede Kamer eerder geïnformeerd over hoe door de betrokken partijen in de keten gezamenlijk gekeken wordt naar waar verbeteringen mogelijk zijn, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid van een sociaal tarief voor een deurwaarder of incassobureau.