Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.
Juridisch nieuws
Met een vragenlijstonderzoek onder circa 2.200 respondenten is een inventarisatie gemaakt van de knelpunten die mensen ervaren rondom hun IB-aangifte over 2021 en de mate waarin deze samenhangen met het doenvermogen en overige factoren zoals fiscale kennis en digitale en leesvaardigheid.
Met ingang van 1 januari 2024 worden a-organen verplicht om onjuistheden of onvolledigheden betreffende authentieke gegevens uit het handelsregister terug te melden aan de Kamer van Koophandel (op grond van de uitgestelde inwerkingtreding van artikel 32, derde en vierde lid, van de Handelsregisterwet 2007). Inspecteurs van de Belastingdienst, Douane en Toeslagen zullen als eerste bestuursorganen deze meldplicht moeten gaan uitvoeren. Andere a-organen zullen dan later - over een periode van zes jaar - bij een ministeriële regeling op grond van artikel 59 van de Handelsregisterwet 2007 worden aangewezen.
Dit ontwerpbesluit regelt dat in civiele prejudiciële procedures bij de Hoge Raad verplicht elektronisch wordt geprocedeerd. Civiele prejudiciële procedures zijn procedures waarin een rechtbank of gerechtshof op verzoek van partijen of ambtshalve beslist om een rechtsvraag te stellen aan de Hoge Raad. Dit ontwerpbesluit wordt nu eerst voorgelegd aan de Tweede Kamer. Dit in het kader van de wettelijk voorgeschreven voorhangprocedure (artikel 33, vijfde lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering). Hierdoor kan de Kamer zich uitspreken over het ontwerpbesluit voordat het aan de Afdeling advisering van de Raad van State zal worden voorgelegd en vervolgens zal worden vastgesteld.
Plenair verslag van de toespraak van de TK-voorzitter dd. 5 december jl.
De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) pleit in het advies 'Kinderen uit de Knel' voor een nieuwe aanpak in de hulpverlening aan ouders. Enerzijds moeten de belangen van kinderen consequent worden meegewogen bij beslissingen over ouders die van invloed zijn op bijvoorbeeld wonen, schulden en zorg. Anderzijds moet hulpverlening zo worden ingericht dat sociale netwerken worden versterkt.
Voorstel tot wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor het jaar 2023 (Tweede suppletoire begroting)
Uitvoeringsorganisatie CAK vervult een cruciale rol voor cliënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars en werkt aan de betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) constateert dat het CAK in 2022 bijna alle wettelijke taken rechtmatig heeft uitgevoerd, maar dat het verbeteren van de uitvoeringsorganisatie nog traag verloopt. Zo zijn er aanwijzingen dat er onvoldoende incasso-inspanningen worden verricht op oude openstaande
vorderingen.
In een reactie op de motie van de leden Van Nispen (SP) en Ellian (VVD) over oninbare civiele vorderingen, geeft de Minister voor Rechtsbescherming aan dat met de KBvG is gesproken of onderzocht kan worden of er mogelijkheden zijn om het innen van civiele vonnissen te verbeteren. In het position paper dat de KBvG voorafgaand aan het de rondetafelgesprek op 13 april jl. heeft ingediend heeft de beroepsgroep opgeroepen hun mogelijkheden tot verhaal te vergroten door onder meer een afdwingbare en verbeterde transparantieverplichting en realtime inzage in banktegoeden. De Minister geeft aan dat deze twee punten worden meegenomen in de gesprekken met de KBvG waarover hij de Kamer op 26 oktober jl. heeft bericht.
Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) informeert de Tweede Kamer over een verbeterplan voor de schuldhulpverlening ten aanzien van het bereik en de kwaliteit en de wijze waarop begeleiding en nazorg wordt vormgegeven. De zogeheten ‘Elementen van Basisdienstverlening’ bevatten richtlijnen voor meer eenheid in schuldhulpverlening, zoals een registratiesysteem voor hulpverleners. Gemeenten krijgen vanaf 2024 structureel 40 miljoen euro extra.
De Raad van State heeft haar advies gepubliceerd over het wetsvoorstel betaalbare huur. Die wet regelt onder andere dat te hoge huren in verhouding tot de kwaliteit van de woning in de middenhuur, aan banden worden gelegd. De Raad van State schrijft in het advies begrip te hebben voor de maatregel uit het wetsvoorstel dat huurprijzen voor sociale huurwoningen dwingend worden voorgeschreven. Tegelijkertijd vraagt de Raad om meer toelichting op een aantal punten.