Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

De KBvG laat anderen graag kennismaken met het gerechtsdeurwaardersambt. Onlangs ging Kasper Krzemiński, bijzonder hoogleraar Executie- en beslagrecht, mee op route met gerechtsdeurwaarder Marieke Boon. Krzemiński vertelt over zijn ervaringen met de 'law in action' op deze dag.

“Binnen mijn leeropdracht als hoogleraar Executie- en beslagrecht met bijzondere aandacht voor de positie van de gerechtsdeurwaarder komen theorie en praktijk samen. Daarom is het belangrijk om niet alleen de law in books, maar ook de law in action te kennen. Hoe gaat het nou écht?! En welke rol, verantwoordelijkheid en afweging maakt een deurwaarder ter plekke in een concrete situatie. 

Zelfs met ruime ervaring als advocaat in de procespraktijk, had ik daar eigenlijk maar een beperkt beeld van. Daarom ben ik ontzettend blij en dankbaar dat ik een dag route mee heb mogen rijden. Marieke Boon, gerechtsdeurwaarder bij Flanderijn en ambassadeur voor de beroepsgroep, nam mij een dag op sleeptouw. Dit was een ontzettend leerzame en indrukwekkende ervaring. 

Met twee ontruimingen, een ronde exploten en inbewaringstelling van een beslagen auto, viel ik qua programma met mijn neus in de boter. Ik vond het bijzonder om te zien hoe Marieke, met assistentie van de hulpofficier, een potentieel ontvlambare situatie de-escaleerde en on the spot een oplossing wist te vinden (inclusief hulpverlening voor de betrokkene). 

Ook de voorlichting aan de deur bij het uitbrengen van belangrijke exploten, zijn mij bijgebleven. Dat is iets wat je niet uit de boekjes haalt. Juist die uitleg aan en de gesprekken met betrokkenen onderstrepen de bijzondere waarde van de gerechtsdeurwaarder. Het neemt in een klap iedere gedachte weg dat – zoals in de literatuur wel eens is geopperd – een exploot ook wel per post of per e-mail zou moeten kunnen worden uitgereikt!”
 schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen