Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

Op 1 januari 2021 is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening gewijzigd. Een van de belangrijkste gevolgen was dat alle ‘vaste lasten partners’, zoals energieleveranciers, zorgverzekeraars en woningcorporaties, betaalachterstanden moeten doorgeven aan de gemeente van de betreffende burger. Het doel hiervan is deze mensen met schulden vanuit de gemeente in een vroeg stadium hulp te kunnen verlenen, zodat de schuldenproblematiek niet verder escaleert.

Divosa, de vereniging van gemeentelijke directeuren in het schuldendomein, heeft de Monitor Vroegsignalering Schulden ontwikkeld in de vorm van een dashboard, bijeenkomsten en publicaties. Hiermee ondersteunen zij gemeenten om vroegsignalering zo effectief en efficiënt mogelijk in te richten. Uit de eerste rapportage van de monitor, die op 20 januari jl. is gepubliceerd, komt naar voren dat er over de eerste negen maanden van 2021 ruim 250.000 signalen van betaalachterstanden door gemeenten zijn ontvangen.

Gemeenten moeten actie ondernemen op elk signaal dat zij ontvangen. De rapportage beschrijft onder andere hoe opvolging is gegeven aan het signaal en welke manier van opvolging het meest effectief is. Het verbaast me niet dat uit de rapportage blijkt dat een brief aan de inwoner het minst vaak tot daadwerkelijk contact met de inwoner leidt (15%). En dat een huisbezoek driemaal zo effectief is; huisbezoeken leidden in 44% van het totaal aantal contactpogingen tot daadwerkelijk contact. 

De rapportage van de monitor Vroegsignalering Schulden meldt verder dat slechts 5% van de inwoners bij wie de gemeente een geregistreerde poging heeft gedaan contact te leggen, het hulpaanbod heeft geaccepteerd. De betrokken gemeenten hebben dus veel inspanningen verricht met een klein resultaat.
Als gerechtsdeurwaarders komen wij jaarlijks bijna 2 miljoen keer bij burgers met schulden aan de voordeur. Wij maken deze persoonlijke contactmomenten dagelijks mee. We zijn getraind in gesprekstechnieken en ervaren in het ter plekke waarnemen van andere signalen. Door dit overzicht kunnen wij de verbinding leggen tussen de verschillende betrokken partijen, zoals bijvoorbeeld schuldhulpverlening, en de inwoner met schulden. 

Vanuit onze positie in het schuldendomein hebben wij alle Nederlandse gemeenten onlangs dan ook aangeboden een nauwere en directere samenwerking aan te gaan om kwetsbare burgers te beschermen tegen een schuldenescalatie. Vanwege de hoge beroepsstandaard waaraan de gerechtsdeurwaarder wettelijk gebonden is, past deze rol goed binnen de privacywetgeving. Ik ben ervan overtuigd dat een goede samenwerking tussen gemeenten en gerechtsdeurwaarders op het gebied van vroegsignalering van grote toegevoegd waarde kan zijn voor de maatschappij. En dat we gezamenlijk het nu nog lage percentage van 5% van de burgers die hulp aanvaarden, flink kunnen opschroeven. 
 



schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen