Begrip voor emotie, geen ruimte voor geweld
Achter elke voordeur schuilt een verhaal. Financiële druk, onzekerheid of wanhoop kunnen zorgen voor oplopende emoties. En hoewel die emotie begrijpelijk is, mag agressie nooit de oplossing zijn. Die treft niet het systeem, maar de mens die daar namens het recht staat. De gerechtsdeurwaarder is geen tegenstander, maar een neutrale schakel. Onafhankelijk, met oog voor de situatie.
Weerbaarheid vraagt zichtbaarheid en samenwerking
Weerbaar zijn betekent méér dan fysieke veiligheid. Het gaat om ruimte om je werk te doen, zonder angst. Daarom investeren we als KBvG in training, richtlijnen en vooral: zichtbaarheid. We werken nauw samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid in het programma Weerbaarheid Juridische Beroepsgroepen. In dit traject speelt onze weerbaarheidscoördinator Mario Loeffen een sleutelrol. Hij is het aanspreekpunt voor leden die te maken krijgen met bedreigingen, adviseert bij veiligheidsmaatregelen en is nauw betrokken bij het verbeteren van aangifteprocedures.
Ook online moeten we ons beschermen
De digitale wereld brengt ook nieuwe dreigingen: doxing (het openbaar maken van persoonlijke gegevens van iemand anders, vaak met het doel die persoon te intimideren of lastig te vallen), nepaccounts, cyberaanvallen. Daarom gaan we komend jaar binnen de KBvG meer aandacht besteden aan digitale weerbaarheid, zowel in bewustwording als in praktische bescherming van persoonsgegevens, accounts en systemen.
Verhalen die gehoord moeten worden
De gerechtsdeurwaarder blijft een menselijk gezicht in een verhardend landschap. De rol die we spelen in het oplossen van conflicten en het begeleiden van afspraken verdient erkenning. We blijven investeren in onze weerbaarheid, niet alleen in middelen, maar ook in woorden. Want in het publieke debat over veiligheid en vertrouwen, moeten ook ónze verhalen klinken.
Samen voor een stabiele rechtsstaat
Deze week werd de Meerjarenagenda Slachtofferbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd. Staatssecretaris Teun Struycken benadrukte het belang van duidelijkheid, erkenning en ondersteuning voor slachtoffers. Ook daar staat de menselijke maat centraal. En hoewel onze positie een andere is, herkennen wij dezelfde kernwaarden: oog voor de persoonlijke situatie, helderheid vooraf, en ruimte om gehoord te worden.
In een samenleving die digitaliseert, polariseert en steeds complexer wordt, is het belangrijk dat we vasthouden aan wat ons verbindt: respect, duidelijkheid en rechtvaardigheid. We blijven met elkaar inzetten voor het veilig kunnen uitvoeren van onze taak. Want weerbaarheid betekent niet alleen stevig staan, maar ook samen staan.
Ik ben trots op onze beroepsgroep die elke dag blijft staan voor rechtvaardigheid, menselijkheid en de fundamenten van onze rechtsstaat.