Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

Vanaf 1 mei treedt een nieuwe wet in werking, die de openbaarmaking van bestuurlijke informatie door de overheid regelt: de Wet open overheid (hierna: Woo). Deze wet zal de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangen. Met de Woo heeft de overheid getracht de openbaarmaking door overheids- en staatsorganen uit te breiden en actiever te maken. 

Een gerechtsdeurwaarder is, voor zover hij ambtshandelingen verricht, bestuursorgaan in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Dit maakt dat de Woo op onderdelen ook van toepassing is op gerechtsdeurwaarders. Het bureau van de KBvG ondersteunt daarom haar leden met de voorbereiding op de Woo.

Het grote verschil tussen de huidige Wob en de Woo betreft de actieve openbaarmaking van overheidsinformatie. Waar de Wob voornamelijk een passieve openbaarmakingsplicht kent op verzoek van de burger (het zogenaamde Wob-verzoek), creëert de Woo ook de verplichting bepaalde overheidsinformatie op voorhand, actief dus, openbaar te maken. De actieve openbaarmakingsverplichtingen brengen een belangrijke wijziging met zich mee ten opzichte van de Wob, waar bestuursorganen een grote mate van vrijheid hadden om te bepalen welke documenten zij uit eigen beweging openbaar maaktenen. Voor bepaalde documenten, opgenomen in artikel 3.3 en 3.3a Woo, geldt daarentegen een dwingend kader.

De passieve informatieverstrekking op verzoek (vergelijkbaar met het Wob-verzoek) treedt per 1 mei direct in werking, de Woo voorziet niet in een overgangsrecht. Dit betekent dat Wob verzoeken die als Wob binnengekomen en behandeld zijn, na 1 mei gezien moeten worden als verzoek in de zin van de Woo.

De actieve openbaarmakingsplicht daarentegen treedt voor verschillende onderdelen gefaseerd in werking.  De inwerkingtreding daarvan wordt voor verschillende categorieën overheidsorganisaties bepaald bij Koninklijk Besluit. Op het moment van schrijven van deze versie van de handleiding Woo, is nog niet bekend op welk moment kleinere overheidsorganisaties, zoals gerechtsdeurwaarderskantoren, in beeld zullen zijn voor de actieve verplichtingen, maar naar verwachting zal dat nog minimaal een jaar enkele jaren op zich laten wachten. Reden waarom de KBvG zich in deze eerste versie van de handleiding Woo voor gerechtsdeurwaarders zal focussen op de gewijzigde werkwijze rondom de passieve informatieverstrekking.

Om meer helderheid te geven in wat er bij de Woo komt kijken, wat er ondernomen moet worden en wat door het kantoor kan worden verwacht, is het Bureau van de KBvG bezig met een notitie. De verwachting is dat deze halverwege april aan de leden gestuurd zal worden. KBvG-leden met vragen over de Woo kunnen te allen tijde contact opnemen met het bureau.

schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen