Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

In 2012 besprak de Tweede Kamer de rapporten ‘Paritas Passé’ en ‘In het krijt bij de overheid’. Beide rapporten stellen de bijzondere invorderingsbevoegdheden van de overheid aan de kaak. Het uitgangspunt van ons recht is dat alle schuldeisers een gelijk recht hebben. Het zogenaamde ‘Paritas creditorum’. Dat is in de afgelopen jaren door tal van bijzondere invorderingsbevoegdheden van overheden een illusie geworden: de overheid heeft zichzelf een joker gegeven om voor te dringen met invorderen.

Hoewel beide rapporten duidelijk waren - die bijzondere invorderingsbevoegdheden maken inbreuk op de uitgangspunten van ons recht - zijn er twee belangrijke en actuele redenen om nu voor eens en altijd een einde te maken aan deze bijzondere bevoegdheden van de overheid.


Problemen escaleren
De bijzondere bevoegdheden zorgen ervoor dat het bestaansminimum, geregeld met de beslagvrije voet, vaak wordt aangetast. Daarmee escaleren schulden onnodig en moet (hoe wrang dat ook klinkt) weer de overheid (maar nu de gemeente) met kunst en vliegwerk de ellende van te gretig invorderen oplossen. Schrijnend voorbeeld was onlangs de belastingdienst die betoogde dat ze geen rekening hoefde te houden met de beslagvrije voet bij verrekening.


Corona
Hoewel we het nog niet in onze dagelijkse praktijk merken zullen er door de coronacrisis ondernemers, zzp’ers en werknemers in de problemen komen. Gretig overheidsincasseren gaat die problemen alleen maar verergeren! Faillissementen en persoonlijke misère zullen het gevolg zijn.


Daarom mijn oproep aan de formateurs, nieuwe bewindspersonen en nieuwe Tweede Kamerleden: Zet een streep door de bijzondere invorderingsbevoegdheden van de overheid. Volg de adviezen uit beide rapporten, schrap de bijzondere invorderingsmaatregelen en pak als overheid de voorbeeldrol. Laat zien hoe het wel moet! Op een verantwoorde manier.
 

schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen