Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

Deze week is ‘De Week van het Geld’, een initiatief van Wijzer in Geldzaken, een samenwerking tussen overheden en organisaties die zich hard maken voor een gezond financieel bewustzijn. De KBvG heeft zich hier ook aan verbonden. Tijdens deze week, met dit jaar als thema ‘hoe ben jij je geld de baas?’, worden verschillende activiteiten georganiseerd om jongeren te leren bewust om te gaan met hun geld. Hoe je ‘baas’ wordt over je financiën, zo gezegd.

Dit jaar staan - meer dan ooit - een groot aantal gerechtsdeurwaarders voor de klas. En niet alleen tijdens deze themaweek, ook op meerdere momenten in het jaar. Samen met lesprogramma-aanbieders Lef en Moneystart hebben we een mooie samenwerking. De gerechtsdeurwaarders geven als experts gastlessen op scholen met een grote aantal kwetsbare jongeren. Eén van de onderwerpen in hun gastlessen is steevast de BNPL. Deze achteraf-betalen-apps bieden het gemak en de verleiding om producten makkelijk aan te schaffen en pas later te betalen. Veel gerechtsdeurwaarders zien dat jongeren daardoor sneller in de problemen komen. 

Ook de zogenaamde finfluencers, influencers die zeggen gespecialiseerde kennis te hebben over financien en dan doelen op online gokken of beleggingen, zijn een grote zorg en valkuil voor jongeren. Zo lees ik in de media dat de 'jeugd slapend rijk denkt te worden'. Een behoorlijke uitdaging dus om jongeren bewust te maken. En dat is helaas een noodzakelijk kwaad blijkt ook uit cijfers van het Nibud. Volgens het Nibud zitten de huidige jongvolwassenen (18-27 jaar) meer dan gemiddeld in een kwetsbare financiële situatie. 

Ik ben dan ook enorm trots op de gerechtsdeurwaarders die zich belangeloos inzetten en zo hun maatschappelijke steentje bijdragen aan preventie van schulden bij jongeren. In mijn optiek moet je kinderen al jong bewust maken van omgaan met geld. Een aloude wijsheid ‘jong geleerd, is oud gedaan’ en zoals een collega-gerechtsdeurwaarder stelt ‘voorkomen is beter dan incasseren’. 
 


 

gerechtsdeurwaarder
week-van-het-geld
wijzer-in-geldzaken
jongereneducatie
preventie
schulden
BNPL
finfluencer
hoe ben jij je geld de baas
inkomen
schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen