Zoeken in KBvG.nl

kbvg-emblem
Inloggen
kbvg-emblem
Heeft u schulden? Ga naar

Vorige week publiceerde het BKR de BKR Monitor 2023 en kopte Credit Expo ‘dalende trend aantal kredieten zet door in 2023’. Voorzitter van het BKR stelt dat weliswaar de kredieten zijn gedaald, maar meer huishoudens problemen hebben met betalingen. Ook zijn er steeds meer alternatieve en nieuwe vormen van uitgesteld betalen. De zogenaamde Buy Now Pay Later kredietverleners, waar vooral jongeren erg gevoelig voor zijn en door in de schulden komen, zijn voor ons reden tot zorg.

Zeker jongeren die vaak al in een kwetsbare situatie zitten, staan bloot aan de verleiding om consumentenproducten achteraf te betalen. Die ene mooie spijkerbroek, dure make-up of een stel hippe sneakers. Het bewustzijn dat de producten betaald moeten worden, maar het budget er niet altijd voor is, ontbreekt vaak. Ondanks een vastgestelde gedragscode van afbetaal-apps om te voorkomen dat minderjarigen gebruik kunnen maken van hun diensten, is het gebruik nog steeds eenvoudig. RTL Nieuws deed onderzoek en constateerde dat de leeftijdsverificatie makkelijk te omzeilen is. De Tweede Kamer sprak zich vorige week dan ook hard uit over deze uitgestelde betaalvormen en stelt een verificatieplicht voor om deze apps voor jongeren onbereikbaar te maken. 

Het is goed dat van de Tweede Kamer met voorstellen komt en zich hard maakt voor jongeren om schulden te voorkomen, maar naar mijn idee moet er ook meer ingezet worden op educatie aan jongeren. Om jongeren bewust te maken van geldzaken, is o.a. jaarlijks de Week van het Geld (11 – 15 maart ’24), een initiatief van Wijzer in Geldzaken. Een samenwerkingsverband waar de KBvG heeft zich ook aan verbonden heeft. 

Dit jaar staan  - meer dan ooit  - een groot aantal gerechtsdeurwaarders voor de klas. Daar ben ik als voorzitter enorm trots op! Het is, met alle verleidingen en gemak van online en achteraf betalen, een grote uitdaging voor onze jongeren van vandaag om geldbewust te worden, maar iedere jongere die we kunnen behoeden voor de valkuilen, is er één. 

Buy Now Pay Later
jongeren en schulden
educatie en schulden
gerechtsdeurwaarder
expert voor de klas
wijzer in geldzaken
Week van het Geld
schulden voorkomen
schuldenwijzer
Heeft u schulden?

Schuldenwijzer is een platform dat mensen met schulden een eenvoudig, beveiligd en online inzicht geeft van de eigen schulden en daarbij horende informatie.

Inloggen