KBvG Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders

KBvG Beleidsplan 2016-2020

Op 29 augustus 2016 is het KBvG beleidsplan 2016-2020 officieel overhandigd aan toenmalig minister Van der Steur van Veiligheid & Justitie. Daarmee werd het startsein gegeven om aan het werk te gaan met de aanbevelingen in het plan (pdf).

Nederland kan veel geld besparen op de rechtshandhaving. Dat blijkt uit het nieuwe, ambitieuze meerjarenbeleidsplan van de beroepsorganisatie van gerechtsdeurwaarders (KBvG). “De mogelijkheden van de gerechtsdeurwaarder kunnen nog veel meer benut worden”, aldus Van de Donk. Het beslag- en executierecht is verouderd en aan modernisering toe. Het is niet efficiënt en effectief, waardoor de gerechtsdeurwaarder zijn taak niet goed kan uitoefenen. Wilbert van de Donk, voorzitter KBvG: “Rechtshandhaving is een belangrijke taak in de samenleving: als de gerechtsdeurwaarders een week het werk laten liggen, loopt zakelijk Nederland vast. Maar, de gerechtsdeurwaarder kan zijn werk alleen maar uitvoeren als hij beschikt over voldoende middelen en bevoegdheden.” In het beleidsplan staan vele suggesties voor aanpassingen van het verouderde beslag- en executierecht, zoals bijvoorbeeld het beslag op bankrekeningen. Als iemand nu drie verschillende rekeningen heeft, moet er bij drie banken apart beslag worden gelegd, met ook drie keer de beslagkosten. Als dit centraal mogelijk wordt gemaakt, scheelt dat veel geld. Of kijk naar de beslaglegging op auto’s; dat moet nu nog, met een takelwagen, fysiek gebeuren, terwijl het ook makkelijk via het register van de Rijksdienst voor het Wegverkeer kan. Dit betekent enorme tijdswinst voor de gerechtsdeurwaarder. 

De gerechtsdeurwaarder zou een meer centrale rol in moeten kunnen nemen, met meer taken, middelen en bevoegdheden. Van de Donk: “De mogelijkheden van de gerechtsdeurwaarder kunnen nog veel meer benut worden. Hij heeft alles voorhanden om een centrale rol in te nemen; hij kan het, zit op de juiste plek, én heeft de nodige integriteit.” De KBvG neemt verschillende initiatieven om dit te realiseren, zoals: 

  • Het schrijven van preadviezen, bijvoorbeeld over de beslagvrije voet, dat heeft geleid tot een wetsvoorstel. 
    Meer informatie via deze link.
  • De ontwikkelingen van het beslagregister
  • Het actief meedenken aan het programma ‘Kwaliteit en Innovatie rechtspraak’ van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Lees hier het hele persbericht.